esmaspäev, 13. aprill 2020

Õpiränne Berliinis


  1. Esimene päev: 09:03:2020 lahkusin eestist kell: 13:30 ja saabusin Berliini kell: 14:25. Kohale jõudes võtis meid vastu Berlinki esindaja Silva Dude. Pärast vastuvõtu juhatati meid Berlin-Tagelti lennujaama parklasse kuhu oli tellitud taksod, mis viisid meid oma elamis kohtadesse ja rohkem meil Berlinkiga sel päeval tegemist ei tulnud. Lennujaamast elamiskohta sõitsime umbes 30 minutit ja kohale jõudes saime teada, et järgmised 5 nädalat elame hostelis (Kolo 77). Check-inis tuli välja, et Berlink oli 2 korterit rentinud poistegruppile. Kuna poise oli 10, jagasime grupi 2. Korteri jagamisel otsustasime, et elektrikud saavad eraldi korteri ja tislerid ja mehaanikud lähevad ühte korterisse kokku. Korter oli 2 toaline + köök ja WC. Pärast korteriga tutvumist läksime viiekesti lähimase poodi sööki ja jooki ostma. Poest tagasi tulles pakkisime oma kotid lahti ja hakkasime kaarte mängima. Hiljem, kui juba pimedaks oli läinud läksime välja, et naabruskonnaga tutvuda ja mis poed ja baarid meie läheduses on. Tuli välja, et baare on vähe ja peamised poed olid tubaka ja kebaabi poed. Lõpuks leitsime väikse nurgabaari kus me olime südaööni.
  2. Teine päev: 09:30 oli meil Berlinkinga ametlik tutvumine kesklinnas ja pärast seda linna ekskursioon. Tutvumisel saime tutavaks töötajatega ja Berlinki firmaga ja mis nende eesmärk on. Pärast seda anti meile graafik kus olid ajad millal me oma firmadega tutvume ja mis päeavast meil töö peale hakkab. Firma kus mina tööle pidin hakkama on Tischleir Fedtke ja ametlik tutvumine oli mul Kolmapäev 11:03 kell 09:30. Pärast Berlinkiga tutvumist alustasime linna ekskursiooniga. Esimene koht kuhume läksime oli Branderburgi värav, Parlamendi maja, Euroopa mõrvatud juutide memoriaalil, ja Sony Centris. Pärast  ekskuriooni oli meil vaba aeg ja otsustasime teise tisleriga, et võiksime minna Berliini teletorni, aga kuna seal oli juba suur grupp rahavast ees ja järjekorras seismine oleks võtnud 1-2h otsustamine, et lähme parem koju tagasi.       




         
  3. Kolmas päev: Hommikul kell 09:30 Oli minul ja teisel tisleril Tischler Fedke firmas intervjuu. Firma töökoda asub Berliini linna ääres minu elamiskohast 45 minuti kaugusel metrooga sõites. Töökoja juures saime kokku ühe Berlinki esindajaga, kes aitas meid lepingutega. Firmase jõudes ei tehtud meiega mitte mingisugust intervjuud, küll, aga tehti töökoja tutvustus ja mida me tegema hakkame, mis olid täispuit aknaraamid. Tegemist oli väike firmaga, kus keegi peale 1 inimese inglise keelt ei rääkinud. Juhendaja kes meile määrati ei rääkinud ka inglise keelt väga hästi ja suurema osa vestlusest oli saksa keeles mille tõttu oli väga raske aru saada mis ta soovis minust. Pärast tutvustust läksime vahetasime riided ja hakkasime tööle. Esimene masin millega tööd tegime oli formaatsaag, selle masina taga saime tööd teha umbes 10 minutit kui firma ülemus kutsus mu töökaaslase endale appi klaasi ostma. Pärast formaatsaega lõikamist hakkasin freesima, kuni Kalle Viira helistas mulle ja ütles, et Kell 15:00 kesklinnas Berlink kontoris on erakorraline koosoleks, kus meile räägitakse meie olukorrast ja mis meiega edasi saab. Pärast seda telefonikõne läksin oma juhendaja juurde ja üritasin talle seletada, et kell 15:00 peame kesklinnas olema ja, et peame varem lõpetama, aga tal oli raskusi sellest aru saada, aga õnneks üks tööline kuulis mind kes sai inglise keelest häesti aru ja seletas minu juhendajale ja firma omanikule mida ma öelda soovisin. Selleks ajaks oli juba lõuna peale hakkanud ja firma omanik lubas meil töölt juba lõuna aeg lahkuda. Berlink kontori jõudes räägiti meile, et kuna eriolukorra tõttu peame riigist lahkuma sellel samal nädalal ja, et meie lennupiletid on muudetud. Õhtul saime veel teada, et järgmised 2 päeva me ei pea tööle minema kuna firmad on lepingud ära lõpetanud.






4. Ülejäänud vabad päevad suuremalt osalt istusime kodus, kuna uudiseid vaadates COVID-19 nakatute arv Berliinis kasvas. Vahepeal õhtuti käisime küll väljas, aga üritasime võimalikult vähe kohalikega kontakti teha. Kooli ja linnavalitsuse poolt saime veel kirja, et kui Eesti tagasi jõuame peame 14 päeva karantiinis olema.